BRC Food Certificated:
BRC to międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności, wymagany przez większość hipermarketów pochodzenia brytyjskiego, ponieważ został opracowany w Wielkiej Brytanii, zgodnie z wymaganiami tamtejszych sieci handlowych.
BRC określa szereg wymagań, które powinna spełnić dana firma, aby zapewnić najwyższą jakość i bezpieczeństwo oferowanych produktów.
Do tych wymagań należy:
- posiadanie systemu HACCP,
- posiadanie prawidłowej dokumentacji systemu, w tym: księgi jakości, polityki jakości, schematu organizacyjnego, zakresu odpowiedzialności, opisu surowców i wyrobów gotowych,
- wdrożenie zasady GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna) i GHP (Dobra Praktyka Higieniczna),
- posiadanie opisu pakowania produktu, jego ważności i zabezpieczenia przed zanieczyszczeniami,
- opracowanie zasad higieny, w tym przechowywania odzieży ochronnej,
- szkolenie personelu z opracowanych procedur.